De awards voor het Nederlandstalige lied

Heel wat awards worden jaarlijks nationaal en internationaal uitgereikt aan verdienstelijke personen op muzikaal en poëtisch vlak, zakelijke instanties of sportlui. Zij vormen een persoonlijke vereremerking voor hun prestaties in het afgelopen jaar.

Een persoonlijkheidsprijs die in het leven werd geroepen als bijzondere waardering voor het Nederlandstalige lied en zijn vertolker(s). Een bijzondere waardering voor hun levensprestaties niet alleen op muzikaal-, maar vooral op menselijk vlak. Hun uitstraling op nationaal en internationaal niveau.

Het is een erkenning voor hun levenswerk en de kracht die van hen uitgaat, vertaalt in hun muziek.

Hij kwam tot stand dankzij de bezieling van Paul Peeters, organisator van ondermeer de IFA-Awards, en de Belgian Hospitality Awards, Frans Deboes, burgemeester van de stad Aarschot, Ronny Willems, directeur Roularta Media Group regio Aarschot en Ro Burms, presentator en Nederlandstalige muziekkenner bij uitstek en een schare enthousiaste mensen. Een heus awardcomité zorgt voor de werking van de organisatie.

Op muzikaal en poëtisch vlak, vooral dan internationaal, worden heel wat erkenningen gegeven aan personen die verdienstelijk zijn geweest in hun genre. Ze hebben dit verdient louter op hetgeen ze op korte termijn hebben gepresteerd. Bij Nederlandstalige artiesten ligt het nog enigszins anders. Radio 2 met Zomerhit belichaamd de beste muzikale prestaties van een Vlaams artiest in het afgelopen jaar. Een waardering met bijzonder veel belang voor de artiest.

De ere-laureaat gaat nog een stukje verder en is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor hun dagdagelijkse inzet en hun carrière door de jaren heen. Deze carrière wordt meestal gekenmerkt door ups en downs. Een levenswandel die iedereen beroerd maar niet altijd benijd. Het moet beslist plezierig zijn om als BV door het leven te gaan ook al heeft het zijn schaduwzijde.

Een uniek beeldje

Deze prijs kan door een artiest maar één keer in ontvangst genomen worden, meestal bij de afsluiting van een carrière of bij een jubileum van de zangcarrière.

Het beeldje is een uniek exclusief bronzen beeldje mét een echtheidscertificaat gemaakt door de hand van een kunstenaar (Artihove – Mauquoy).

Het stelt 2 figuren voor dewelke elkaar omarmen, het symboliseert de artiest en zijn publiek.